Woodlands Business Centre

Lincoln Road

Welton

LN2 3PZ

t: 01673 860 100

studio@rylanddesign.co.uk





Barn Conversions

Uncle Henry’s Farm Shop & café Complex which incorporates conference rooms was originally formed out of a set of redundant 19th Century Farms buildings at Grayingham Grange. The original conversion of the farm buildings received a Rural Buildings Award in 2007.

The business thrived over a 3 year period leading to a requirement for additional shop & café space together with the formation of a new butchery. Planning was obtained to convert further attached redundant traditional cart shed farm buildings into the shop extension, butcher department & the extension allowed the formation of a larger café area.

Works to this project it was imperative that the original agricultural design was maintained & the utilisation of existing features would aid the transition between the existing conversion & new facilities. Changes in levels between the buildings made conversion more complex to ensure access for all was achieved. Timber & glazed infill panels have been used between the original cast iron cart shed post & kingpost trusses were retained internally with insulation provided at rafter level to provide the open feel to the shop. The extension brought life back into redundant buildings on the site, with this we achieved the goals & expectations of not only our clients but their customers also, who had given positive feedback who infuse about this picturesque farmstead & award winning modern stylish café & farm shop complex. 

This scheme incorporates two redundant barns, one to the Northern end of the site aligning East West and the second to the Southern end of the site aligning North South. The North barn has been converted to a residential property, the barn to the South has been converted to two holiday cottages which had to achieve Code 4 Sustainable Homes Coding to qualify for an EMDA Redundant Building Grant. An innovative design and approach has been used with these properties to allow this to be achieved.

Environmental and economic benefits that have been built into the design include:

  • Passive solar water heating.
  • Sustainable heating system.
  • Energy efficient timber windows and doors.
  • Reclaimed materials used.
  • Ecological improvements to the site including protected species enhancement.
  • Sustainable drainage system used. 

This redundant 19th Century Farm building, hadn’t been maintained as therefore wasn’t in a very good condition. The original conversion of the farm building is ongoing.

The double height glazing panels to the front and rear elevation, allow the views to the rear of the countryside also, while driving into the entrance you can see through the barn and over the fields, bypassing the dwelling altogether.

All original openings have been retained, and a first floor introduced to include 3 bedrooms, bathrooms & a gallery. The ground floor is entirely open plan and free flowing around the feature staircase.

More to come…